Basın Açıklamaları | |
BASIN AÇIKLAMASI: Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) İsrail’in Yerleşim Yerleri Kurma Politikasını Eleştirdi | |
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Başkanı Louise Cox UIA üyesi meslek kuruluşlarına 12 Ağustos 2009 tarihinde gönderdiği mektupta, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarına yerleşim yerleri kurma politikasına referansla, UIA’nın daha önce Temmuz 2005’te İstanbul’daki Genel Kurul toplantısında aldığı kararı yeniden hatırlattı:
“UIA, etnik olarak temizlenmiş veya yasal olmayan yollarla ele geçirilmiş araziler üzerinde yapı inşa edilmesi veya gelişim projeleri gerçekleştirilmesini ve etnik ya da kültürel olarak ayrımcı olan düzenlemelere dayalı projeler yapılmasını kınamakta; benzer şekilde, dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olan bütün hareketleri de kınamaktadır.”
19 Ağustos 2009 Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Başkanı Louise Cox UIA üyesi meslek kuruluşlarına 12 Ağustos 2009 tarihinde gönderdiği mektupta, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarına yerleşim yerleri kurma politikasına referansla, UIA’nın daha önce Temmuz 2005’te İstanbul’daki Genel Kurul toplantısında aldığı kararı yeniden hatırlattı: UIA Başkanı Cox, 30-31 Temmuz 2009 tarihlerinde Brezilya’da gerçekleştirilen UIA Konsey toplantısı için, “Filistin’de Adalet İçin Mimarlar ve Plancılar” (APJP) örgütü başkanı ve RIBA üyesi olan Abe Hayeem’in kendisine bir mektup gönderdiğini ifade ederek, söz konusu mektubu gündeme taşıdı. Abe Hayeem, mektubunda İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarına yerleşim yerleri kurma politikasının tüm dünyadaki mimarlık örgütlerini ilgilendiren bir boyutu olduğunu ve mimarlığın bu bağlamda bir araca dönüştürülmesini kınadığını belirtiyor. Ayrıca Cox’un, Torino Genel Kurulu’nda dönemi boyunca destekleyeceğini belirttiği ilkeleri anımsatan mektupta; kültürel, sosyal ve coğrafi farklılıkların sürdürülebilirliği konusuna, küresel hümanizme ve insan haklarına vurgu yapılıyor. Bu koşullar bağlamında UIA’nın durumu değerlendirerek, İsrail’e de ulaşacak mimari, çevresel, kültürel duyarlılığını aktaran bir mesaj oluşturması isteniyor. Mektubun eki olarak ayrıca UIA Konseyi’nde değerlendirilmek üzere ve dünyanın çeşitli ülkelerinden mimarlar tarafından imzalanmış bir önerge metni de sunuluyor. UIA Konsey üyelerine gelen belgelerin sunulmasının ardından konu gündeme alındı ve tüm üye meslek örgütlerine UIA politikalarının bir kez daha hatırlatılarak barış çağrısının vurgulanması kararı alındı. Dördüncü Cenevre Sözleşmesi, savaş halinde sivillerin korunmasıyla ilgili maddeler içeriyor. Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşme metnine Milli Savunma Bakanlığı web sayfasının uluslararası hukuk bölümünden ulaşılabiliyor: UIA 2005 İstanbul sırasında gerçekleştirilen Genel Kurul toplantı kararları için: www.mo.org.tr/UIKDocs/kurul2005.pdf
|