TMMOB Mimarlar Odası 41. Dönem Merkez Yönetim Kurulu toplantısı, 17-18 Temmuz 2009 tarihlerinde Genel Merkez ve ülke bütünündeki şube yöneticilerinin katılımı ile Mimarlar Odası Samsun Şubesi ev sahipliğinde yapıldı. Samsun kenti ve bölge ile ilgili bilgilenmelerin de yapıldığı Merkez Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Samsun kenti ve çevresi ile ilgili olarak aşağıdaki basın açıklamasının yapılması kararlaştırıldı:
SAMSUN KENTİNİN DENİZ İLE BAĞI YENİDEN KURULMALI; BU BAĞI KOPARACAK RAYLI SİSTEM GÜZERGAHINDAN VAZGEÇİLMELİDİR!...
Ülkemiz coğrafyası içinde, Anadolu’yu Karadeniz’e, Karadeniz Bölgesini Anadolu’nun içlerine taşıyan, tarihsel olarak da bu niteliğiyle stratejik ve özel bir önemi olan Samsun’un yakın tarihimizde yaşanan kentsel gelişiminin, ne yazık ki aynı özel önemi koruyarak sürdürüldüğünü söyleyemeyiz. Kamu yararına çalışan bir meslek kuruluşu olan TMMOB Mimarlar Odası ve Samsun Şubesi gündeminde önemli bir yeri olan bu sürece ilişkin güncel bazı hususları hatırlatmakta yarar görmekteyiz.
Bilindiği gibi Samsun, Karadeniz’e paralel uzanan ana ulaşım aksları ve bunlara dik olarak konumlanan bağlantı yolları ile oluşan bir planlama ana formu etrafında büyümektedir. Bu yollar sahil yoluna bağlanmakta, yolların denize uzanan bölümü ise liman ve sahil bandını oluşturmaktadır. Sahil yolu ile kentin ana yükünü taşıyan omurgasının birleştiği nokta, Cumhuriyet Meydanı ve eski Tütün Fabrikası ile bütünleşmekte ve kent merkezini oluşturmaktadır.
Bu merkez çevresinde, rant baskısıyla yoğunluk artırmaya yönelik olarak yapılan plan tadilatlarına karşı, TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi’nin etkin hukuksal girişimleriyle sürecin durdurulduğunu görüyoruz. Bu anlamda, bir Cumhuriyet kenti olarak kente biçim ve ruh veren az sayıdaki örneklerden biri olan Tütün Fabrikasının, sahil yönündeki boşluklarının Cumhuriyet Meydanı ile bağının kurularak, bir kültür ve sanat bölgesine dönüştürülmesinin, zaten bölgede oluşmakta olan bu işlevsel niteliğin güçlenmesine ve kent-sahil ilişkisinde göreli rahatlamaya yol açacağını düşünüyoruz.
Bağlantılı olarak kent-sahil ilişkisi açısından önemli bir karar olan, Belediyeevlerinden başlayarak Eğitim Fakültesine kadar olan alanın Çevre Düzeni İmar Planında kurvaziyer liman alanı olarak belirlenmesi, bu alanın bazı bölümlerinin, sadece yabancılara açık bir rant alanı haline gelmesine ve kentin ve kentlinin bu bölümlerde denizle ilişkisinin kesilmesine yol açabilecektir.
Bazı büyük kentlerimizde, son yıllarda uygulamaya konan Raylı sistemler, “ulaşım talebinin oluştuğu doğru güzergahta ve doğru zamanda” gerçekleştirildiğinde, kent içi ulaşıma büyük katkı sağlamaktadır. Bu ilkelere uyulmadığında ise ulaşım daha karmaşık hale gelirken, işletme zararı da kent ekonomisine önemli bir yük olarak yansımaktadır.
Yeterli yolculuk talebinin olmadığı, hatalı bir güzergahta işletilecek olan Samsun Hafif Raylı Sisteminin kent içi ulaşıma beklenen yararı sağlayamayacağı şimdiden anlaşılmaktadır.
TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi, bu konuda gerekli uyarıları yaparak kamusal görevini yerine getirmektedir. Ayrıca Atatürk Bulvarının bitişiğinden geçen bu güzergah, Sahil bandını kentten koparan bir barikat oluştururken, üzerinde yer alacak bir dizi viyadük ile de kenti denize tümüyle kapayacaktır.
TMMOB Mimarlar Odası, Samsun kamuoyunu ve ilgili toplumsal kuruluşları, Samsun kentsel gelişimine ilişkin olarak Samsun Şubemizin girişimlerini desteklemeye, yerel yönetimleri, yapılan uyarıları ciddiye alarak SAMSUN KENTİNİN DENİZ İLE BAĞINI YENİDEN KURMAYA yönelik olarak RAYLI SİSTEM GÜZERGAHINDAN VAZGEÇMEYE çağırmaktadır.
TMMOB MİMARLAR ODASI
Bu icerik 1253 defa görüntülenmiştir.