MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Raporlar ve Görüşler
     
    TMMOB MİMARLAR ODASI ANTAKYA BİLDİRGESİ

    6 Ekim 2003

    Bugün 6 Ekim 2003, Dünya Mimarlık Günü: Yaşasın Kentler!

    3 Ekim 2003 tarihinde Mimarlar Odası Adana Şubesi ve Antakya Temsilciliğinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu ‘Yerel Yönetimler Reformu’ Paneli ve 4-5 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirilen TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu toplantıları ışığında ve 6 Ekim 2003 Dünya Mimarlık Günü değerlendirmeleri çerçevesinde, Antakya özeli ve Türkiye genelinde, aşağıdaki değerlendirmeler ve öneriler dile getirilmiştir:

    Antakya, dünyanın en eski “yaşayan” kentlerinden biri, belki de ilki olarak, olağanüstü zengin bir mimarlık birikimine sahiptir. Bu birikime sahip çıkmanın yalnızca merkezi ve yerel yönetimin değil, her kurumun, her kuruluşun, sivil toplum örgütlerinin ve herkesin, her bireyin sorumluluğu olduğuna ilişkin bilincin daha etkin olarak yerleşmekte olduğunu görmekten mutluluk duymaktayız. Bu bilincin Antakya’da son derece yaygınlaştığını, yurttaşların kentin kimliğine sahip çıktıklarını görmekten heyecan duyduk.

    Ne var ki, TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, Antakya’nın merkezde bir çok belediyeler ile parçalanmış olan kent strüktürü nedeniyle, kentin geleceğe yönelik planlarının ve gelişiminin eşgüdüm ve bütünsellik içerisinde gerçekleşemeyeceğini, bu nedenle bütüncül bir anlayışla tüm çevre belediyelerini kapsayacak ‘Çevre Düzenleme Planlarının’ hazırlanması, Antakya’nın kültürel mirası olan ve hala bir bütünlük arz eden tarihi kent dokusunun, içindeki kültürel muhtevası ve yaşantısı ile geleceğe intikalinin sağlanması; deprem ve sel gibi doğal afetler nedeniyle pek çok Mimari ve Kültürel değerini yitirme riski altında yaşayan bir kent olan Antakya ve çevresinin ‘Doğal Afetler Master Planı’nın hazırlanması gerektiğine inanmaktadır.

    Doğal afet tehdidini önemsememek, yaşayan, canlı bir kültürler alaşımını bağrında taşıyan Antakya’ya haksızlık olur. Bu nedenle, Antakya’nın metrelerce derinliğe inen tarihini günışığına çıkarmak kadar, hatta daha da öncelikli olarak, mevcut kent dokusunun korunması, kültürel zenginliklerimizin envanterinin çıkarılması, korunması gerekli mimari eserlerimizin rölevelerinin çıkartılması önem kazanmaktadır.

    Merkez Yönetim Kurulumuz, Antakya toplantısında yalnız yerel sorunlara değil, aynı zamanda bölgesel ve ülke genelinde mimarlık mesleğini yakından ilgilendiren sorunları da gündemine almıştır. Bu çerçevede, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan sağlıksız ve ranta dayalı kentleşmeye de kısaca değinmek gerekir.

    Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle yerel yönetimlerin, kentlerin “imar düzeni”ndeki olumsuzluklar yetmezmiş gibi, çarpık kentleşmeye yeni çarpıklıklar ekleyen kararlar almaya başladıklarını, yoğunluk artıran, özel imar hakları veren uygulamalara yöneldiklerini öğrenmekteyiz. Yerel yönetimlerin aldıkları yanlış karar ve uygulamalarına, Mimarlar Odası, tüm Şubeleri ve Temsilcilikleri ile, karşı çıkmakta, uyarılarda bulunmakta ve gerektiğinde yasal yollara başvurmaktadır. Odamız bu “kent suçu” anlamındaki uygulamalara karşı girişimleri nedeniyle, zaman zaman baskı ve tehdit altında kalmakta, Odamızın yasal girişimleri çeşitli biçimlerde engellenmeye çalışılmaktadır. Halkımızın, tüm kentlilerin, kamuoyunun Odamızın haksızlığa, kent suçlarına karşı mücadelesinde yanında olacağına inanıyoruz.

    TMMOB MİMARLAR ODASI MERKEZ YÖNETİM KURULU

    Bu icerik 1425 defa görüntülenmiştir.