10 Aralık 2004
MİMARLAR ODASI
UIA-2005 İSTANBUL KONGRESİNE DOĞRU
TÜRKİYE KONGRELERİ
DİYARBAKIR-MARDİN KONGRESİ
17/19 ARALIK 2004
BASIN BİLDİRİSİ
2005-İSTANBUL DÜNYA MİMARLIK DORUĞUNA
ULUSAL HAZIRLIK İÇİN DÜZENLENEN
“TÜRKİYE KONGRELERİ”nin
DÖRDÜNCÜSÜ
“GÖÇÜ AĞIRLAYAN KENTTE İMAR ve MİMARLIK ”
TEMASIYLA
DİYARBAKIR ve MARDİN’de YAPILIYOR…
DİYARBAKIR-MARDİN KONGREMİZE
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri
Sayın KEMAL NEHROZOĞLU
ile
UIA Önceki Dönem Başkanı
VASSILIS SGOUTAS da
Katılıyor.
KONGRENİN MARDİN BULUŞMASINDA
Kültür ve Turizm Bakanı
Sayın ERKAN MUMCU da
Bizlerle Beraber Olacak
Habitat-II’den sonra en büyük uluslararası buluşma olan “Dünya Mimarlık Kongresi”, 120’yi aşkın ülkeden 10 bin kişiyi bulması beklenen bir katılımla 2005 yılı Temmuz ayında İstanbul’da yapılacak.
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından her 3 yılda bir farklı ülkelerde düzenlenen bu buluşmanın Türkiye adına ev sahipliğini üstlenen Mimarlar Odamız, aynı kongrenin ana teması olan “Kentler ve Mimarlık” konusunda yurt düzeyinde ve en geniş katılımla bir düşünsel hazırlığın yaşanabilmesi için “UIA-2005 İstanbul’a Doğru Türkiye Kongreleri”ni gerçekleştiriyor.
Ülke düzeyinde planlanan Türkiye Kongreleri’mizde, yörenin kentleşme, kültür, imar ve çevre konuları ışığında; “Kentlerimize hak ettikleri değerin verildiği” bir ortamın düşünsel, yasal ve yönetsel öncelikleri tartışılacak; yine her bölge için öne çıkan konuların, sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesiyle birlikte, 2005-İstanbul Dünya Mimarlık Kongresine taşınacak ulusal görüşlerimiz ve tezlerimiz olgunlaştırılacaktır.
KONYA, TRABZON ve İZMİR’den sonra
DİYARBAKIR ve MARDİN’deyiz
Türkiye Kongreleri’mizin ilkini, Mimarlar Odamızın Konya, Antalya ve Kayseri Şubelerinin ev sahipliğinde, 25-26.Haziran.2004 tarihinde Konya’da; ikincisini 27-28.Ağustos.2004 tarihinde, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun şubelerimizin ev sahipliğinde Trabzon’da; üçüncüsünü 22-23.Ekim.2004 tarihinde, İzmir, Denizli, Balıkesir ve Çanakkale Şubelerimizin ev sahipliğinde, İzmir’de gerçekleştirdik.
Dördüncüsünü ise 17-19.Aralık.2004 tarihlerinde Diyarbakır, Gaziantep ve Van Şubelerimiz ile Mardin Temsilciliğimizin evsahipliğinde Diyarbakır ve Mardin’de yapıyoruz.
Bu çalışmalarımızı yürüten komitemiz ve tematik danışma kurulumuz, geçmişimizin görkemli kent ve mimarlık eserleriyle de bezeli olan “Güneydoğu Anadolu kentlerimizin” günümüzdeki imar ve gelişme gerçeklerini göz önüne alarak, Diyarbakır-Mardin Kongremizin temasını “Göçü Ağırlayan Kentte İmar ve Mimarlık” olarak belirledi.
Çünkü, günümüzde çoğu kentimiz gibi Güneydoğu kentlerimizde de göçe dayalı imar ve mimarlık sorunları yaşanmakla birlikte özellikle bu bölgemizdeki kırsal yerleşmelerden kentlere akının kendine özgü nedenleri ve insani gerekçeleri, aynı kentlerimizi -sadece- “göç alan” değil “göçü ağırlayan” bir tutuma zorunlu kılmıştır.
Bu zorunluluğun yarattığı “göç”e ve kaçak yapılaşmaya bakış açısının, diğer kentlerimizden farklı olması; aynı süreçte imar ve mimarlık ilişkilerinin de değişik boyutlarda yaşanmasını getirmiştir.
Diyarbakır-Mardin Kongresi işte bu farklılık içinde ve bölgedeki göç-kentleşme hareketinin özgünlüğünü gözeten bir tartışma ve değerlendirmeye ortam hazırlayacaktır. Bir yandan güneydoğu kentlerinin zengin tarihsel ve kültürel birikimlerini yaşatarak gelişebilmeleri, öte yandan “ağırlamak” durumunda oldukları göçün yarattığı yapılaşma sorunlarını aynı öncelik içinde çözümlemeleri kongre bildirilerinde irdelenecek temel konular arasındadır.
GÜNEYDOĞU’dan DÜNYAYA MESAJ
Diyarbakır, Gaziantep, Van, ve Mardin, bu konudaki olumlu ve olumsuz deneyimleriyle, tüm kentlerimizde ve özellikle “göçü ağırlayan güneydoğu yerleşmelerimizde” izlenmesi gereken mimarlık ve imar politikaları için “dersler çıkartılabilecek” gözlem ve tartışmalara da kaynak olacak;
Aynı tartışmaların ışığında ortaya çıkacak yeni görüş ve önerilerin 2005 yılında İstanbul’daki “Dünya Mimarlar Buluşması”nda sunulacak ulusal tezlerimize katkıları ise Diyarbakır-Mardin Kongremizin işlevini güçlendirecek…
Bölgedeki ve tüm ülkedeki kentlerimizin “kimlik ve gelecek” arayışları açısından da yaşamsal değer taşıyan bu etkinliğimize çok önemli ve içten desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza, Diyarbakır ve Mardin Valiliklerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mardin Belediyesi ve Van Belediyesi ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na, diğer katkıda bulunan kurumlarla birlikte “sponsorluk” desteklerini esirgemeyen sektör temsilcileri ile tüm dostlarımıza teşekkürlerimizi bildiriyoruz.
Meslektaşlarımızın yanı sıra, kentlerimizin ve mimarlık kültürümüzün geleceğinden sorumlu ve duyarlı tüm kesimleri bundan sonra da Adana-Antakya, Kocaeli (İzmit) ve Ankara’da gerçekleşecek Türkiye Kongrelerimize katılmaya davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyururuz.
MİMARLAR ODASI
Bu icerik 1141 defa görüntülenmiştir.
|