
Avrupa Mimarlar Konseyi’nin (ACE) 2010 yılındaki ikinci Genel Kurul toplantısı 4 Aralık 2010’da Belçika’nın Brüksel kentinde gerçekleştirildi. ACE’nin kuruluşunun 20. yılı kutlamaları nedeniyle, genellikle iki gün olan Genel Kurul bu kez bir günde gerçekleştirilirken, 3 Aralık’ta Avrupa Parlamentosu’nda özel bir konferans programı düzenlendi.
Avrupa Parlamentosu’ndaki konferans programının oturumları, mimarlık mesleğini doğrudan ilgilendiren AB düzenlemeleri konusunda tartışma ve değerlendirme yapmak üzere bu hukuk alanlarından sorumlu Avrupa Komisyonu temsilcilerini, mimarlar ve ACE temsilcileriyle biraraya getirdi. Avrupa Parlamentosu’nda bu tür konferansların gerçekleştirilebilmesi için bir Avrupa Parlamentosu milletvekilinin himayesinde olması gerekiyor. ACE konferansı, aynı zamanda bir mimar olan Yeşiller Milletvekili Frieda Brepoels’in himayesinde düzenlendi.
İlk oturumun konusu mimarların diplomalarının AB ülkelerinde otomatik tanınması ve mimarlık hizmetlerinin Avrupa’da serbest dolaşımıyla ilgili olan Mesleki Yeterliliklerin Tanınması Direktifi ve İç Pazarda Hizmetler (SIM) Direktifi olarak belirlenmişti. Bu oturumda Avrupa Komisyonu’nun İç Pazar Genel Müdürlüğü’nde mesleki yeterliliklerden sorumlu olan birimin yöneticisi Jürgen Tiedje ve iç pazarda hizmetlerin dolaşımından sorumlu yönetici Guido Berardis’in yanı sıra, ACE’de bu iki konuda çalışmalar yürüten İrlandalı mimar Toal O’Muire ve Alman mimar Wolfgang Haack yer alıyordu. Ayrıca yine bu oturumda, uluslararası ortamda son dönemde ismi ön plana çıkan ve tasarımlarıyla pek çok ödül alan Danimarkalı genç mimar Bjarke Ingels tematik bir sunum gerçekleştirdi.
ACE temsilcileri Yeterlilikler Direktifi’nde mimarlık eğitiminin süresinin 4 yıl olarak belirtildiğini hatırlatarak, 5 yıl mimarlık eğitimi ve buna ek olarak 2 yıl staj şartı getirilmesini istediklerini belirttiler. ACE bu konuda bir süredir Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği (EAAE) ile ortak lobi faaliyeti yürütüyor. Buna karşılık Jürgen Tiedje’nin piyasanın daha çok mimara ihtiyacı olduğunu söylemesi üzerine, pek çok farklı Avrupa ülkesinden mimarlar söz alarak, mevcut durumda mimarların iş bulamamaktan yakındığını ve önemli olanın daha çok mimara sahip olmak değil, daha nitelikli mimarlık olduğunu belirttiler. SIM Direktifi ile ilgili olarak ise Wolfgang Haack serbest dolaşım oluşturmak adına tüm yasal düzenlemelerin kaldırılarak bir deregülasyon ortamı oluşturulmasının sakıncalarına vurgu yaptı ve mimarlık mesleğinde yasal düzenlemelerin nitelikli bir yapılı çevre elde edilmesinde şart olduğunu belirtti. Ayrıca Haack, mimarlık örgütlenmelerinin güçlü olmasının bu açıdan önemli olduğunu vurguladı; İrlanda ve Hırvatistan gibi ülkelerde son dönemde meslek örgütlerinin kurulmuş olmasının ve mesleğin yasal olarak düzenlenmesinin olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.
İkinci oturumun konusu Kamu İhaleleri Direktifi ve Binalarda Enerji Verimliliği Direktifi olarak belirlenmişti. Oturumun konuşmacıları arasında Avrupa Komisyonu’nda kamu ihaleleri düzenlemelerinden sorumlu Claudio Romanini ve enerji verimliliğinden sorumlu Marie Donnelly’nin yanı sıra, ACE’de kamu ihaleleriyle ilgili çalışan Thomas Maibaum ile Georg Pendl ve enerji verimliliğiyle ilgili çalışan Lionel Dunet ile Dalibor Borak bulunuyordu.

Kamu ihaleleri konusunda ACE tarafından dile getirilen en önemli konu, mimarlık hizmetlerinin alımında yalnızca fiyat bazlı seçimi engelleyecek düzenlemeler yapılması gerektiği ve projenin niteliğinin en az fiyat kadar önemli bir kriter olduğuydu. Ayrıca kamu ihalelerinde, daha önce belirli bir yıl veya özel bir yapı türünde belirli sayıda iş yapmış olma, yıllık belirli bir gelire sahip olma gibi koşulların, özellikle genç mimarların kamu ihalelerine katılması yönünde engel oluşturduğundan bahsedildi. Ayrıca mimarlık yarışmalarına benzer şekilde, kamu ihalelerine katılan fakat kazanamayan mimarların giderlerinin bir kısmını karşılayabilecek birtakım tazmin mekanizmalarının oluşturulması istendi. ACE Avrupa Komisyonu’nu mimarlık hizmetlerinin alımında mimari proje yarışmalarının açılmasını özendirmeye çağırdı. Enerji verimliliği konusunda, ACE temsilcileri hem mevcut hem de yeni yapıların enerji performansı konusunda kurallar getiren yeni direktifin, mimarların enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularında daha çok sorumluluk almaları için bir fırsat olduğunun altını çizdiler. Ayrıca kullanılan malzemelerin ve yapıların yalnızca ilk aşamadaki enerji verimliliği değerlerinin değil, “ömür büyü performans ve maliyetlerinin” dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Konferansın son tematik oturumu, İnşaat Malzemeleri Yönetmeliği hakkındaydı. Bu oturuma Avrupa Komisyonu’nda yapı malzemelerinin standartlaştırılmasından sorumlu Vicente Leoz Arguelles’in yanı sıra ACE’nin 20. yıl etkinliklerine sponsor olan yapı malzemesi üreticilerinin temsilcileri katıldı. Oturuma başkanlık yapan ACE Başkan Yardımcısı Jos Leyssens, yapı malzemeleri konusundaki sorumluluğun yalnızca mimarların üzerinde olmaması, yapı üretiminde rol alan tüm aktörlere (malzeme üreticiler de dâhil olmak üzere) dağıtılması gerektiğinin altını çizdi.

Konferans katılımcıları ACE tarafından Avrupa Parlamentosu’nda açılan Avrupa’da Sürdürülebilir Mimarlık sergisini gezdi, ayrıca konferans akşamı Brüksel’de Victor Horta tarafından tasarlanmış Bozar Güzel Sanatlar Merkezi’nde 20. yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen resepsiyona katıldı.
Konferansın ardından 4 Aralık günü gerçekleştirilen ACE Genel Kurulu’nun gündemi, 2011 yılı bütçesi, idari konular ve konferansın değerlendirilmesinden oluşuyordu. Bir sonraki ACE Genel Kurulu’nun 1-2 Nisan 2011 tarihlerinde ACE Başkanı Selma Harrington’un meslek örgütü İrlanda Mimarlar Kraliyet Enstitüsü’nün (RIAI) ev sahipliğinde İrlanda-Dublin’de yapılması planlanıyor.
ACE hakkında daha ayrıntılı bilgi için:
www.ace-cae.eu
ACE belgelerine, www.mo.org.tr web sayfasında sol menüdeki Belgeler / ACE bölümünden ulaşabilirsiniz.
Bu icerik 1333 defa görüntülenmiştir.