MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Haberler
     
    UIA Dünya Mimarlar Birliği’nin 115. Konsey Toplantısı Lübnan’ın Beyrut Kentinde Gerçekleştirildi

    21 Şubat 2011

    Dünya Mimarlar Birliği’nin (UIA) son konsey toplantısı Lübnan’ın Beyrut kentinde 19-20 Ocak 2011 tarihlerinde gerçekleştirildi. UIA’nın Danışma Kurulu niteliğindeki konsey toplantısında, mimarlığın gündemdeki başlıklar, UIA çalışmaları çerçevesinde tekrar değerlendirmeye açılarak yeni önerilerle ve kararlarla destekleniyor. UIA kapsamındaki çalışma programları, komite ve komisyonlar son döneme ait üretimlerini, sorunlarını ve yaklaşımlarını tartışmaya açıyorlar. Dünyanın 5 ayrı bölgesinden temsilcilerden oluşan konsey üyeleri, toplantıda ayrıca 2011 Eylül ayının sonunda Tokyo’da gerçekleştirilecek olan XXIV. Dünya Mimarlık Kongresine hazırlık amacıyla yapılan çalışmaları, uluslararası ilişkiler alanındaki yenilikleri, düzenlemeleri ve önerileri değerlendirme fırsatını buldular.

    Toplantıda öncelikle; UIA Başkanının raporu, ardından da 5 bölgeye ait başkan yardımcılarının, yönetim kurulu üyeleri olan genel sekreter ve saymanın raporları bilgilendirme amaçlı aktarıldı ve belirli başlıklar tartışmaya açılarak yönetimle ilgili kararlar alındı.

    Meslek alanına ait tartışılan ana başlıklar ise şunlardı:

    Eğitim alanında; UNESCO-UIA Şartının uygulanması, validasyon-akreditasyon çalışmaları, Mesleki Yeterlikler Direktifi ve Tokyo Dünya Mimarlık Kongresi için Eğitim Çalışma Grubunun hazırlıkları gündemdeydi. Kongre için açılmış olan araştırma yarışması, UIA’ya akreditasyon için başvurular, bu çerçevede RIBA ile yapılan görüşmeler ve ortak yürütülen süreç hakkında bilgiler verildi, sorun yaşanan noktalar ortak tartışmaya açıldı.

    Yürütülen çalışmaları koordinasyon içinde götürebilmek ve bilgilenmek amacıyla toplantıya ACE başkanı S. Harringhton’da katılmıştı. Eğitim alanında, farklı kurumsal nitelliklerin sürdürülmesinin, eğitiminde giderek ağırlık kazanan sosyal sorumluluk fikrinin, etik - estetik ilişkisinin, toplumsal açılımların üzerinde vurgular yapılarak eğitim revizyon süreci tartışmaya açıldı ve buna bağlı olarak eğitim süresi üzerinde görüşler ve deneyimler aktarıldı.
    Revizyon sürecinde, tasarım eğitiminde, kavramsal yaklaşımların desteklenmesi, yerel bağlamsal araştırmaların güçlendirilmesi, mimarın kültürel sorumluluğunun vurgulanması bir yinelendi. 2008 Torino’da alınan karar uyarınca, UIA’nın eğitim alanında yürüttüğü çalışma grupları; “UNESCO-UIA Şartı ve Validasyon”, “Sürdürülebilirlik ve Miras” ve “Öğrenme, Araştırma ve Uygulama” başlıklı “Düşünce Grupları” altında yürütülüyor.
    UIA, aynı zamanda eğitim alanında hareketliliği, uluslararası iletişimi ve değişimi teşvik ediyor. Eğitim konusuna ilişkin olarak, Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) sisteminin üye ülkeler arasında yaygınlaşması, yaşam boyu eğitim çerçevesinde değerlendirilerek içeriğinin zenginleştirilmesi, ulaşılırlığının kolaylaştırılması ve bu konudaki e-eğitim çalışmaları da gündeme getirildi.

    Meslek Pratiği Komisyonu” ise çalışmalarıyla öncelikle meslektaşların ekonomik kriz karşısında uygulama alanındaki koşullarının gözden geçirilmesi, belirli esnekliklerin getirilmesi, kaynak yaratımı, uluslararası hareketlilik, küresel çalışma koşulları vb konularda getirilen önerileri ve fikirleri tartışmaya açtı.

    Uluslararası Yarışmalar Komisyonu; halen sürdürülen yarışmaları özetledi ve uluslararası yarışmaların UIA altında açılabilmeleri ve UIA tarafından ilan edilebilmeleri konusunda üye ülkelerin titizlik göstermeleri gereğini tekrar vurgulandı.

    İlgili komisyon çalışmalarıyla, UIA son dönemde (2008-2011) yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını Tokyo Dünya mimarlık Kongresinde sergilemeyi amaçlıyor. Özellikle 21. yüzyıl için vurgulanan başlıklar altında, “miras”, “sürdürülebilirlik”, “afetler karşısında mimarlık”, “insan hakları”, “etik” temaları öne çıkıyor ve 2011 Tokyo Bildirgesinde yer almaya hazırlanıyor.

    Özet olarak, UIA gündeminin merkezinde eğitim alanında akreditasyon / validasyon çalışmaları, “sürdürülebilir gelecek için mimarlık” teması, eğitim, staj ve meslek pratiği alanında hareketlilik programlarının geliştirilmesi, SMG programlarının ve bu bağlamda
    e-eğitim yöntemlerinin desteklenmesi düşünceleri gündemdeydi. Çalışmalarını alt komisyon ve gruplarıyla sürdüren mimarlar üretimlerini, XXIV. Dünya Mimarlık Kongresinde değerlendirmeye açma ve paylaşma fırsatını bulacaklar.

    Konsey toplantısının ardından Lübnan Mimar ve Mühendisler Birliği; UIA, UNESCO ve UMAR’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mirası Yaşamak”(Living the Heritage) başlıklı uluslararası bir konferansa da ev sahipliği yaptı. Konferans farklı birçok ülkeden somut ve somut olmayan miras değerlerinin ve mimari çevrenin korunmasında farklı deneyimlerin paylaşılması açısından oldukça zengin bir içerik sunuyordu. Dünya ülkelerinde eş zamanlı olarak yaşanan ve gündemde olan kentsel dönüşüm projeleri karşısında, modern öncesi ve modern dönemlerin mirasının, sembolik değerlerinin ve bu bağlamdaki kamusal hakların yeniden değerlendirilmesi yapılarak farklı öneriler ve eleştiriler için bir platform oluşturuldu. Toplantının sonuçları, UIA Bölge Başkanlarının ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla bir bildirgeye dönüştürülerek yayımlanacak.

    Söz konusu toplantı ve konferansın ardından Lübnan Mimar ve Mühendisler Birliğinin programa aldığı teknik geziler gerçekleştirildi. Lübnan’da önemli mimari ve kentsel miras değeri barındıran Byblos, Tripoli ve Baalbek antik kentlerine yapılan geziler Fenike, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yerleşim alanlarında bilgilenme, gözlem ve araştırmalar açısından katılımcılara önemli katkılar sağladı.

     

    Daha fazla bilgi için: www.uia-architectes.org  

     

    Deniz İncedayı

    Bu icerik 1261 defa görüntülenmiştir.