MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    DAVALAR
     
    09 Şubat 2012 tarih ve 28199 sayılı Resmi Gazete’de ilan ettiği “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Ağadere Hastanesi ve Şehitliği Fikir Projesi Yarışması”

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından "Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Ağadere Hastanesi ve Şehitliği Fikir Projesi”nin hazırlanması işi 9 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de ilan edilerek yarışmaya çıkarılmıştır.

    Yarışma “daha sonraki plan ve proje kademelerine temel olacak fikir, kavram ve yaklaşımların ortaya konulması, temel veri ve programların belirlenmesi amacı ile açılan yarışmalar” olarak tanımı yapılan fikir yarışması niteliğinde değildir. Çünkü yarışmacılardan fikir ve yaklaşım değil, doğrudan mekân tasarımı istenmektedir. Dolayısıyla yarışmanın fikir yarışması adı altında yapılması hukuka aykırıdır.

    Şartnamede, yarışmaya herkesin katılabileceği, eğer “istenirse” ilgili uzman meslek disiplinlerine ait kişilerden danışmanlık alınabileceği belirtilmiştir. Daha sonra idare tarafından düzenlenen zeyilname ile “işin niteliği gereği mimar, peyzaj mimarı, inşaat mühendisi, şehir plancısı mesleklerinden birine mensup olan veya bu projeleri, bu meslek sahiplerinden birinin imzalaması kaydı ile bu mesleklerden birini danışman olarak görevlendirenler yarışmaya katılabilir.” Şeklinde düzeltme yapılmış ise de bu haliyle dahi hukuka uygun olmayan bir nitelik taşımaktadır. Mimarlık eğitimi almamış olan kişilerin herhangi bir uygulama projesi yapması hukuken söz konusu değildir.

    Dolaysıyla yarışmaya katılım esasları yarışmanın konusu ve yarışmacılardan istenenler dikkate alındığında açıkça hukuka aykırıdır. Şartnamede yer alan bu ifadelerden açıkça anlaşılmaktadır ki, idare “fikir yarışması” adı altında bir “proje hizmet alım işi” ni gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

    Oysa yukarıda da açıkladığımız üzere fikir yarışmalarında söz konusu olan daha sonraki plan proje kademelerine temel olacak fikir, kavram ve yaklaşımların ortaya konulması, temel veri ve programların belirlenmesidir. Ancak söz konusu yarışma bu hedeften uzak bir şekilde düzenlenmektedir.

    Yarışmanın konusu ve yarışmacılardan istenenler dikkate alındığında, oluşturulan jüri kompozisyonunda yeterli sayıda ihtisas sahibi kişilerin, danışman, asıl ve yedek jüri üyesi olarak görev alması sağlıklı bir sonuç alınabilmesi açısından önemlidir. Söz konusu yarışmada ise, 7 kişilik asıl jüri kompozisyonunun içerisinde idarenin gerekli “uzmanlık” alanlarını dikkate almadığı görülmektedir.

    Bütün bu nedenlerle, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Ağadere Hastanesi ve Şehitliği Fikir Projesi’nin hazırlanması işinin fikir yarışması olarak ilan edilmesi Yönetmeliğe aykırıdır.

    Bu icerik 1607 defa görüntülenmiştir.