TMMOB Mimarlar Odası olarak, mimarlık, bilim, kültür ve sanat insanları ve sivil demokratik kuruluşlar ile birlikte, yaşadığımız küresel çok yönlü krizin, ülkemiz kent ve kültür yaşamına etkilerinin irdeleneceği ortak bir değerlendirme ortamı sağlanması için, sırasıyla Sinop, Hatay, Van ve İstanbul’da yapılacak dört bölgesel buluşmayı “Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu” başlığı altında düzenliyoruz.
Bu Forum ile ülkemizde kentleşme ve mimarlık süreçlerini altüst eden ve toplumu derin bir kaosa sürükleyen günümüz koşullarında;Türkiye Mimarlık Politikası’nın,kültür politikalarının ve demokratik geleneklerinoluşturulması için katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Forumun hedefi, mimarlık ortamı, bilim, kültür ve sanat çevreleri ile toplumun yeniden buluşması için dönemsel “kent, kültür, demokrasi ve mimarlık politika belgesini oluşturmak” olarak belirlenmiştir.
Buluşmaların ilkini 1–2 Ekim 2010 tarihleri arasında Sinop'ta düzenliyoruz. Sinop Buluşması Programı; kent, bölge, ülke ve forum bölümünde genel değerlendirme oturumlarının yanı sıra kent gezisi, sergiler, Sinop Cezaevi ortamında Sabahattin Ali şiirlerinden oluşan “Tabutumun Altı Çatlak” gösterisi ile Erkan Oğur-İsmail Hakkı Demircioğlu konserinden oluşmaktadır.
TMMOB Mimarlar Odası Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu Sinop Buluşması için hazırlanan basın bildirisi aşağıdadır:
TOPLUM HİZMETİNDE BİR MİMARLIK İÇİN
“KENT, KÜLTÜR VE DEMOKRASİ FORUMU”
SİNOP BULUŞMASINA ÇAĞRI…
Kentler, kültürel, ekonomik ve toplumsal yapı, yönetim biçimi ve doğa, diyalektik bir etkileşim içinde, karşılıklı olarak birbirlerini değiştirmeyi sürdürüyor. Günümüzde bu etkileşim süreci, temel dünya gündemlerinden en önemlisini oluşturuyor; kentlerin, yoksulluğun ve ekosistemin geleceğine ilişkin çalışmalar; yeni boyutlar alıyor, yeni dinamikler kazanıyor. Bu sürecin öncüleri giderek önemli bir politik güç haline geliyor.
Kuşkusuz ülkemizde de bir birikim oluşuyor, önemli belgeler ortaya konuluyor, ancak bütünsellik bir türlü sağlanamıyor. Bu yüzden ülkemizdeki birikimin bütünsel olarak bir araya gelmesinin önemi giderek artıyor.
Yaşamı biçimlendiren temel bir uğraş, sanat ve meslek olarak insanın mekânsal ihtiyaçlarını karşılamayı, yaşamını anlamlandırmayı sürdüren ve bu nedenle “kültürün bir ifadesi” olarak tanımlanan mimarlık; yalnızca tasarım ve yapı ile ilgili süreç ve olgularla yetinmez, insana dair ne varsa mekânsal bağlamda bir bütün olarak değerlendirir.
İşte bu yüzden TMMOB Mimarlar Odası, 2010–11 yıllarında sırasıyla Sinop, Hatay, Van ve İstanbul’da yapacağı dört “Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu” ile ülkemize özgü birikimin bir araya gelmesini; ülkemizin kendine özgü tarihselliği nedeniyle daha da derinleşen çok yönlü krizi, sivil demokratik kuruluşlar ve mimarlık, bilim, kültür ve sanat insanları ile birlikte değerlendirmeye ortam sağlamayı amaçlamaktadır.
Ülkemizde kentleşme ve mimarlık süreçlerini altüst eden ve toplumu derin bir kaosa sürükleyen günümüz koşullarında; Türkiye Mimarlık Politikası’nın, kültür politikalarının ve demokratik geleneklerin oluşturulmasına yönelik olarak düzenlenen “Forum”un hedefi, mimarlık ortamı, kültür ve sanat çevreleri ile toplumun yeniden buluşma sürecine ilişkin dönemsel “kent, kültür, çevre, demokrasi ve mimarlık politika belgesi”ni oluşturmaktır.
Bu hedefe yönelik olarak düzenlediğimiz “Forum”u, belirlediğimiz 40’ı aşkın mimarlık, bilim, kültür ve sanat insanı, oda, basın, sivil demokratik kuruluş temsilcilerinden oluşan “Forum Danışma Kurulu” toplantılarıyla düşünsel olarak; kentlilerle buluşmamızı sağlayacak “forum buluşmaları”yla eylemli olarak geliştirmeyi düşünüyoruz.
Ülkemizde, kentsel ve bölgesel gelişim açısından çeşitli sorun ve olanakları bulunan 4 (dört) buluşma yerini aşağıdaki gibi belirledik:
1. Sinop Buluşması |
1–2 Ekim 2010 |
2. Hatay Buluşması |
Aralık 2010 |
3. Van Buluşması |
Mayıs 2011 |
4. İstanbul Buluşması |
Ekim 2011 |
Forumun temelini “alternatif kentleşme, kültürel gelişme ve demokrasi” arayışı oluşturuyor, bu arayışın kendi yöntemini de oluşturması hedefleniyor. Bu hedefe yönelik olarak mevcut demokrasi anlayışımızı temelden değerlendirilmesine ve insan-toplum-mimarlık ilişkilerinin yeniden örgütlenmesine yönelik içerik ve yöntem arayışını sürdürüyoruz.
Forum’un ilk buluşmasını düzenlediğimiz Sinop; özgün konumu ve özellikleriyle buluşmalarla amaçladığımız ortama uygun bir kent niteliğindedir.
Hem Karadeniz’in güney kıyılarında olup ortasında duran, hem de ülkemizin en kuzeyinden, güneye doğru bakan bu kentte yön duygusunu yitirerek gezimize başlıyoruz: Sinop’ta alışageldiğimiz her şeyi sorgulamak ve yeniden düşünmek olanaklıdır…
Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu sürecine, ismini aldığı tanrıça “Sinope” nin tanrılar tanrısı Zeus’a direndiği, bulunduğu bölgenin Paflagonyalıların birleşerek tek hakim Roma’ya kafa tuttuğu, gündüz vakti sokaklarda elinde fenerle “adam arıyorum” diyerek dolaşan Diyojen’in kenti Sinop’tan yola çıkıyoruz: Sinop, alışageldiğimiz her şeyi sorgulamak ve yeniden düşünmek için uygun bir yerlerden biridir…
Ülke kamuoyunca bilinen en önemli özelliği, artık bu tarihi niteliği ile koruma altında olan, nice Sabahattin Ali’lerin barınağı Cezaevi’dir: Sinop, durup düşünmek için buluşabileceğimiz bir kenttir…
Dünyanın enerji savaşlarına odaklanarak terörize ettiği günümüzde; doğal değer ve güzelliklerin yok edilmesi adımlarının, termik, nükleer, hidroelektrik vb. santrallerle atıldığı bir coğrafyadadır: Sinop, durup yeniden düşünmek için elele verebileceğimiz bir yerdir…
TMMOB Mimarlar Odası olarak, ülkemiz yakın tarihindeki mesleki ve toplumsal etkinliğinin, “toplum hizmetinde bir mimarlık” uygulamasına dönüşmesi hedefine yönelik çalışmalarımızı mesleğin ilgili olduğu bütün alanlarda yıllardır sürdürme çabası içerisindeyiz.
Bu çabanın bir devamı olarak, “Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu” katılımcılarıyla birlikte bir politika metninin yeniden üretilmesi sürecinin, geleceğe ilişkin umutlarımızın beslenmesine yol açması dileğiyle, ilgilileri, ilgilenenleri ve dostlarımızı bu sürece katkı vermeye çağırıyor; 1–2 Ekim 2010 tarihinde, TMMOB Mimarlar Odası Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu’nun ilk buluşması olan Sinop’ta buluşmak ve dayanışmamızı güçlendirmek dileğimizi kamuoyumuza saygılarımızla iletiyoruz.
TMMOB Mimarlar Odası
TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi
TMMOB Mimarlar Odası Sinop Temsilciliği
Bu icerik 4253 defa görüntülenmiştir.