MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Haberler
     
    Mimarlar Odası ACE’ye Özel Statüde Üye Oldu

    3 Mart 2008

    Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) toplantılarına bir süredir gözlemci üye olarak katılan Mimarlar Odası 30 Kasım-1 Aralık 2007 tarihlerinde Belçika-Brüksel’de gerçekleştirilen ACE Genel Kurul toplantısında, Hırvatistan Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren oy hakkına sahip olmak üzere ACE’ye özel statüde üye olarak kabul edildi. 1990 yılında kurulan ve merkezi Brüksel’de bulunan ACE şu anda AB üyesi ülkeler ve aday ülkelerin her birinden ve ayrıca İsviçre ve Norveç’ten 44 ulusal kayıt ve mimarlık meslek örgütünün üyeliği yoluyla, yaklaşık 450.000 Avrupalı mimarı temsil ediyor. ACE’nin temel görevi mimarlık mesleği, mimarlık uygulaması, mimarlık politikası ve yapılı çevre üzerinde doğrudan etkisi olan AB politika alanlarındaki gelişmeleri izlemek ve bu alanlarda etkin rol üstlenmek olarak tanımlanıyor.

    Mimarlar Odası, ACE Başkanı’na bir süre önce yazdığı bir mektupla Türkiye’nin Avrupa mimarlık ortamında daha aktif bir rol oynaması gerektiğinin altını çizerek, gözlemci üyeliğin yeterli olmadığını ve oy hakkı olan bir üyelik biçimine geçmek istediğini belirtmişti. Özel statüde üyelik, AB üyesi olmayan fakat mimarlık mesleğiyle ilgili düzenlemelerde AB uyumunu sağlamakta olan ülkeleri içine alıyor. Böylece AB üyeliğine aday ülkeler, Genel Kurul’da alınan son kararla birlikte, AB üyelik süreçleri tamamlanıncaya kadar İsviçre ve Norveç ile birlikte özel statüde üyelikten yararlanabilecekler. Özel statüde üyelik gözlemci üyelikten farklı olarak kararlarda ve seçimlerde oy hakkı ve ACE Yönetim Kurulu’na aday gösterme hakkı veriyor. Tam üyeliğin özel statüde üyelikten tek farkı ise Başkanlık görevine aday gösterme hakkı olarak tanımlanıyor. Bu kararla birlikte Mimarlar Odası ACE çalışmalarına daha etkin bir şekilde katılarak Avrupa’daki mimarlık örgütleriyle daha yakın bir bilgi ve deneyim alışverişinde bulunabilecek, ayrıca yapılacak oylamalarda oy hakkına sahip olarak, ağırlıklı oy sistemine dayanacak kararlarda Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya ile birlikte en yüksek oy ağırlığına sahip olan ülkelerden bir olacak.

    ACE Başkanı ve Yönetim Kurulu seçimlerinin de yapıldığı Genel Kurul toplantısında, ACE’nin 2008-2010 yılları arasında görev yapacak yeni başkanı Finlandiyalı mimar Juhani Katainen oldu. Katainen, daha önce ACE Başkanı’nın AB Dönem Başkanlıklarına paralel olarak rotasyon yöntemiyle seçildiği dönemde, 2002 yılında Finlandiya adına yine ACE başkanlığı görevini yapmıştı. Genel Kurul’da ACE Yönetim Kurulu üyelerinden beşi: Vincent Cassar (Malta); Olgierd Dziekonski (Polonya); Jordi Querol (İspanya); Jean-Paul Scalabre (Fransa) ve John Wright (İngiltere) seçimle 2008-2010 yılları için göreve gelirken, diğer dört üye ise: Pedro Guilherme (Portekiz), Wolfgang Haack (Almanya), Vladimir Krajcar (Slovenya) ve Georg Pendl (Avusturya) rotasyon ilkesi doğrultusunda 2007 yılında aldıkları görevi sürdürmek üzere doğrudan Yönetim Kurulu’nda yer aldılar.

    Genel Kurul gündeminin büyük bir bölümünü ACE üyesi meslek örgütlerinin meslekle ilgili AB direktifleriyle ilgili süreçler hakkında bilgilendirilmesi ve meslek adına yapılacak değişiklik önerilerinin görüşülmesi oluşturdu. Bu görüşmelerden en önemlisi, Mesleki Yeterliliklerin Tanınması Hakkındaki Direktif’te (2005/36/EC) mimarlık eğitimiyle ilgili olarak belirtilen asgari koşullar hakkında değişiklik önerisi yapılması konusunda ACE’nin Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği (EAAE) ile bir süredir yürüttüğü ortak çalışma grubunda alınan karar oldu. Son dönemde birçok ortamda dile getirildiği üzere, gerek mimarlık eğitimi gerekse meslek çevreleri, mimarlık eğitiminin direktif kapsamında dört yıl olarak tanımlanmasını yeterli bulmuyor, bu asgari koşulun en az beş yıla çıkartılmaı gerektiğini savunuyor. Ayrıca bu eğitimin ara verilmeden sürekli olarak yerine getirilmesinin daha uygun olacağı da belirtilen görüşler arasında. Buna göre Yeterlilikler Direktifi’nin aşağıdaki şekilde değiştirilme önerisi konusunda ACE-EAAE ortak görüşü, ACE Genel Kurulu’nda oylanarak onaylandı:

    • Mevcut metin:

    Madde 46-Mimarlık Eğitimi
    1.Mimarlık eğitimi, bir üniversite veya eşdeğer bir eğitim kurumunda, toplamda en az dört yıl tam gün eğitimden veya en az üç yılı tam gün esasına dayalı altı yıl eğitimden oluşur. Bu eğitim üniversite düzeyinde bir sınavın başarıyla geçilmesi sonunda tamamlanır.

    • Yapılması önerilen değişiklik:

    Madde 46-Mimarlık Eğitimi
    1. Mimarlık eğitimi, bir üniversite veya eşdeğer bir eğitim kurumunda, toplamda en az beş yıl tam gün eğitimden oluşur. Bu eğitim üniversite düzeyinde bir sınavın başarıyla geçilmesi sonunda tamamlanır.

    Bu kararın ardından ACE-EAAE Ortak Çalışma Grubu konuyla ilgili olarak Slovenya ve Fransa AB Dönem Başkanları’na başvuruda bulunarak, lobi faaliyeti yürütmeye başlayacak.

    Bu arada, AB üyesi ülkelerin Mesleki Yeterliliklerin Tanınması Hakkında AB Direktifi’nin (2005/36/EC) hükümlerini ulusal yasalarına uygulamaları için direktifte tanımlanan son tarih olan 20 Ekim 2007 tarihi itibariyle direktif hükümleri tamamen yürürlüğe girdi. 27 AB üyesi ülkeden yalnızca 15’i uyum süreciyle ilgili raporunu Avrupa Komisyonu’na iletti. Komisyon’un yapacağı değerlendirmenin ardından ne gibi uyarı ve cezaların verileceği ve sürecin ne şekilde devam edeceğine karar verilecek. Mimarlık mesleğiyle ilgili hükümlerin hangi ülkeler tarafından yerine getirildiği henüz açıklık kazanmamasına rağmen, ülkelerden büyük bir bölümünün henüz sistemi yeterince kuramadığı ve gerekli kurumsallaşmaları oluşturarak, sahip oldukları diplomaları direktif ekine konulmak üzere tam bir liste halinde gönderemediği ifade ediliyor.

    ACE hakkında daha fazla bilgi için:
    www.ace-cae.org

    Bu icerik 1241 defa görüntülenmiştir.