6 Mayıs 2008
11-12 Nisan 2008 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen ACE Genel Kurul toplantısının en önemli gündem maddeleri arasında, ilk defa düzenlenen ACE Konferansı’nın değerlendirilmesi, ACE’nin Avrupa Mimarlık Okulları Birliği (EAAE) ile sürdürdüğü, mimarlık eğitiminin 5 yıla çıkartılması hakkındaki kampanya ve UIA 2008 Torino Kongresi’ne sunulması planlanan Sürdürülebilir Mimarlık Bildirgesi olmak üzere çeşitli konular üzerinde değerlendirmeler bulunuyordu. Genel Kurul’da görüşülerek karara bağlanan konular şu şekilde özetlenebilir:
- ACE, bir süredir Rusya Mimarlar Birliği (UAR) ile bir işbirliği anlaşması imzalamak üzere müzakereler sürdürmekteydi. Bu müzakerelerin sonuçlanmasıyla imzalanmasına karar verilen işbirliği anlaşması, Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’ndaki mimarların serbest dolaşımdan yararlanması için gereken adımların atılması; her iki tarafta açılan mimarlık yarışmalarının karşılıklı olarak duyurularak karşı taraftan mimarlarının bu yarışmalara katılımının desteklenmesi; kaliteli bir yapılı çevre için mimarlık mesleği ve hizmetlerinden standartların yükseltilmesi gibi konularda işbirliği öngörüyor. Ayrıca ACE ve UAR, mimarların kayıt ve lisans sistemleri, mimarlık eğitimi ve staj mekanizmaları, meslek etiği ve mimari tasarım ve planlama gibi konularında bilgi alışverişinde bulunacaklar. Bu anlaşmanın ardından iki örgüt, kaynaklarının yettiği ölçüde karşı tarafın toplantılarına gözlemci olarak katılmak üzere delege gönderecek, mimari sergiler ve basılı malzemelerin değişimini sağlayacak ve her iki tarafta mimari yeterliliklerin tanınması konusundaki yetkili kurumların karşılıklı tanıma anlaşmaları yapmalarını teşvik edecek.
- ACE, Avrupa’da mimarlık eğitiminin, mesleğinin ve hizmetlerinin mevcut durumunu somut verilere dayanarak ortaya çıkarmak üzere son iki yıldır bir Sektör Araştırması çalışması yapıyor. İki aşamalı olarak öngörülen bu araştırmanın ilk aşamasında ACE üyesi bütün meslek ve kayıt kuruluşlarına bir anket gönderilerek alınan sonuçlarla durumun genel hatları çizilmişti. Gelinen ikinci aşamada, bu kapsamın daha da geliştirilmesi ve sektörel araştırmalar konusunda uzmanlaşmış bir şirket aracılığıyla, hem istatistiki hem de gerçekçi veriler elde edilerek, bir rapor üretilmesi sözkonusu oldu. İkinci aşamayla ilgili olarak bir önceki Genel Kurul kararı doğrultusunda ihaleye çıkılmıştı. Bu Genel Kurul’da ise bu ihalenin sonuçları değerlendirilerek, Yönetim Kurulu’na yetki verildi. ACE’nin önümüzdeki yıla doğru sonuçlandırmaya hazırlandığı bu araştırmanın, Avrupa’nın farklı ülkelerinde mimarlık eğitimi, mesleği ve hizmetlerinin gerçekleştirilme şeklinin yanı sıra, mimarlık uygulamasında çalışanların ekonomik profili hakkında önemli bilgiler içermesi bekleniyor.
- Bu yılki Genel Kurul’un bir gün öncesinde gerçekleştirilen ACE Konferansı’nın Genel Kurul delegeleri tarafından değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik olarak, bu konferansların tekrarlanması konusunun tartışılması önemli gündem maddelerinden biriydi. Delegeler, konferansı çok başarılı bulduklarını ifade ederek, bu tür bir konferansın, ACE’nin kaynakları ve işgücüne göre belirlenecek periyotlarla düzenli olarak gerçekleştirilebileceğine karar verdiler. Bu aslında ACE’nin ve dolayısıyla mimarlığın AB’nin siyasi ortamında görünürlüğünü de artıracak bir gelişme oldu.
- ACE ve EAAE’nin mimarlıkta yeterlilik için asgari eğitim şartının beş yıla çıkartılması konusunda ortak olarak yürüttüğü kampanya konusunda ACE üyeleri olumlu görüşlerini tekrarlayarak, bu konuda yol alınması için gerekenlerin yapılması konusunda kararlılıklarını ifade ettiler.
- Mesleki Sorumluluk Sigortası Çalışma Grubu ve ayrıca Genel Kurul’a bu konuda teknik bilgi sunmak üzere çağırılan sigortacılar mimarlar açısından mesleki sorumluluk sigortası konusunda dikkat edilmesi gereken konuları sıraladılar:
- Yapı sektörünün farklı aşamalarında çalışan tüm tarafların (mühendisler, müteahhitler vb.) mesleki sorumluluğu paylaşmaları gerekiyor. Bazı yasal düzenlemeler, projede çalışan herhangi bir tarafın tüm sorumluluğu üstlenerek suçlanmasına neden olabiliyor. Mimarın içinde bulunduğu inşaat sürecinde çok çeşitli teknik katkı ve sorumluluk olduğundan, tüm tarafların sorumluluğunun mutlaka ayrı ayrı tanımlanması gerekiyor.
- Mesleki sorumluluk sigortası üçe ayrılıyor: Kişiye özel, projeye özel, karışık. Yalnızca projeyi içeren sigorta, mimarın verdiği çeşitli danışmanlıkların sigorta dışı kalmasına neden olabiliyor. Kişiye özel sigorta, projelerin sigortalanmasından daha ekonomik olabiliyor. Bununla birlikte, her ikisinin de bulunduğu karışık tipte uygulamanın tercih edilmesiyle en sağlıklı sonuç elde ediliyor. Böylece mimar tüm projelerini kapsayacak şekilde sigorta yaptırıyor, fakat her bir proje hakkında sigorta şirketini bilgilendirerek bazıları için gerekirse ek prim ödüyor.
- Sınırlar arasında dolaşan mimarlar için, mevcut sigortalarının başka ülkelerde kullanılması mümkün olmalı veya bir ülkede uygulama yapacak meslek adamları başka ülkelerde sigorta yaptırabilmeliler.
- Sigortanın tasarım ve inşaatın hangi aşamalarını içerdiği net bir şekilde açıklanmalı.
- Sigortayı ilgilendiren ulusal mevzuatlar uyumlaştırılmalı.
ACE, bu konuda Avrupa’da farklılaşan uygulamaları tespit etmek üzere, bir anket çalışması yürütmeyi sürdürüyor. Bu çalışmaların ardından, mesleki sorumluluk sigortası konusunda farklı ülkeler için örnek olabilecek, mimarlık perspektifinden çeşitli öneriler getirmesi bekleniyor.
- ACE’nin UIA I. ve II. Bölgeleri ve UMAR’ın da katkılarıyla UIA 2008 Torino Kongresi’ne ortak olarak sunmayı düşündüğü Sürdürülebilir Mimarlık Bildirgesi Genel Kurul tarafından onaylandı. Bildirge, “yapılı çevrenin tasarımının insanların ve diğer canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri, dünyanın bütünlüğü ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği ile sürdürülebilir olmayan gelişme süreci sonucunda gelecek nesillere bırakılacak mirasın tehdit altında olması gibi konularda temel bir rol üstlendiğinin” altını çiziyor. Bu bildirgeyle mimarlık mesleğini temsil eden örgütler, mimarların bireysel pratiklerini çevresel konularda gerekli düzenlemeleri içerecek şekilde dönüştürmek, bütün mimarlık yarışmaları, kamu ihaleleri ve buna benzer rekabetçi seçim süreçlerinde sürdürülebilir tasarım ilkelerini teşvik etmek, mimarların çevresel konularda bilgi ve rekabetlerini artırmak, meslek kuruluşları ve örgütlerinde kaynakların korunması, geri kazanım, atıkların azaltılması ve benzeri çevresel konularda poliitkalar ve projeler üretmek yoluyla kurumsal liderlik sergilemek, mimarlığa yakın disiplinlerle ortak girişimlerde bulunarak çevresel açıdan sürdürülebilir bir gelecek için çalışmak ve hem ulusal hem de uluslararası örgütlerle dünya çapında sürdürülebilir gelecek amacı için işbirliği içinde çalışmak gibi eylemleri gerçekleştirmek konusunda anlaştıklarını belirtiyorlar.
Genel Kurul sonunda düzenlenen bir oturumda, çeşitli ACE üyesi örgütler Çocuk ve Mimarlık konusunda yaptıkları çalışmaları katılımcılara aktardılar. Bu sunumlara, www.mo.org.tr adresinde sol menüdeki ACE Belgeleri bölümünden ulaşılabiliyor.
Bu icerik 1174 defa görüntülenmiştir.
|