Avrupa Mimarlar Konseyi’nin (ACE) bu yılki ilk Genel Kurul toplantısı 24 Nisan 2009 tarihinde Finlandiya’nın Helsinki kentinde toplandı. Genellikle ACE Genel Merkezi’nin bulunduğu Brüksel’de toplanan Genel Kurul, bu yıl ACE Başkanı Juhani Katainen’in davetiyle Helsinki’de düzenlendi. Genel Kurul’dan bir sonraki gün, Finlandiya mimarlık örgütü SAFA tarafından “Mimarlık ve İletişim” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Toplantıya Mimarlar Odası adına ACE Delegasyon Başkanı Ali Cengizkan ve Tuğçe Selin Tağmat katıldı.
Genel Kurul’un açılışında Ocak ayında kaybettiğimiz ve 5 yılı aşkın bir süredir ACE Delegasyon Başkanlığımızı üstlenen Günhan Danışman ve ayrıca Genel Kurul’dan bir hafta önce hayatını kaybeden İtalyan mimarlık örgütü CNAPPC Başkanı Raffaele Sirica için saygı duruşunda bulunuldu.
Toplantının önemli gündem maddeleri arasında Hizmet Ticareti ve Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları, Mayıs 2009’da yapılacak seçimlerin ardından yeni göreve gelecek Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu üyelerine yönelik ACE Politika Önerileri, ACE 2009-2010 Yol Haritası ve Ekonomik Krizin Mimarlık Mesleğine Etkileri bulunuyordu. Ayrıca Bosna Hersek, ACE’ye gözlemci üye olarak kabul edildi.
ACE’nin önümüzdeki dönemi için ön planda olacak konular şu şekilde özetlenebilir:
- Mimarlık meslek örgütlerinin özellikle son dönemlerde karşılaştıkları dava süreçleri ve rekabet kurumlarıyla yaşadıkları sorunlar dikkate alınarak, mesleki örgütlenme modelleri, rolleri ve yetkilerinin araştırılması. Mesleki düzenlemelerde serbestleşme eğilimine karşı, mimarlık meslek örgütlerinin düzenleme yapma işlevlerinin gerekliliğinin vurgulanması için çalışmalar yapılması, ortak eylemler gerçekleştirilmesi.
- Mesleki hizmetler için yeni koşullar getiren ve AB Üye Ülkeleri tarafından Aralık 2009 tarihine kadar uyum sağlanması gereken İç Pazarda Hizmetler (SIM) Direktifi’nin mimarlık perspektifinden değerlendirilmesi konusunda çalışmaların yoğunlaştırılması. Bu düzenleme kapsamında mimarlık hizmetlerinin etkileneceği tüm alanlarda görüş, öneri ve kılavuzları içeren (ücret sistemleri, hizmet kalitesi, etik kurallar, rekabet, eğitim koşulları, yetkinin verilmesi…) bir SIM Dosyası hazırlanması.
- Bolonya süreci kapsamında 3+2 türünden iki aşamalı ve kesintili eğitim sürelerinin benimsenmesinin mimarlık alanında olumsuz sonuçlar doğuracağının kamuoyuna anlatılması için çalışmalar yapılması. Eğitimin ilk aşamasından sonra yeterince bilgi ve deneyime sahip olmayan teknik adamların ortaya çıkacağı, bu kişilere mimar yetkisi verilemeyeceği ve bu durumda işverenler/tüketiciler açısından tehlikeler ortaya çıkabileceğinin vurgulanması.
- Mimarlık eğitiminde şart koşulan sürenin 4 yıldan 5 yıla çıkartılması ve bunun yanında iki yıllık bir staj şartı getirilmesi için ACE tarafından lobi faaliyeti yürütülmesi.
ACE, ekonomik krizin mimarlık üzerindeki etkilerini araştırmak için gerçekleştirdiği küçük bir anket çalışmasını da sundu. ACE Yönetim Kurulu ve Sekreteryası tarafından hazırlanan anket soruları, daha önce Sektör Araştırması yapılırken ACE’ye e-posta adreslerini kendi istekleriyle veren 3.100 katılımcıya ve ayrıca isteyen ACE üyesi örgütlerin kendi ülkelerindeki mimarlara dağıtımı yoluyla iletildi. Toplamda yaklaşık 2.000 kadar cevap alındı. Türkiye’den 37 kişi ankete cevap verirken, Belçika Odası’nın yoğun bir dağıtım yapması sonucu 995 cevap bu ülkeden geldi. Anket sonucunda mimarlık mesleğinin ekonomik krizden ciddi bir şekilde etkilendiği konusunda göstergeler elde edildi. Bu anket çalışması henüz çok dengeli bir tablo içermiyor, fakat anketin belirli periyotlarla düzenlenmesi prensip olarak kabul edildiğinden, önümüzdeki dönemlerde daha sağlıklı sonuçların alınabileceğini söyleyebiliriz.
Ayrıca Genel Kurul’da, ekonomik kriz dönemi boyunca yapılı çevreye ilişkin hizmet alımı ve proje seçiminde yalnızca fiyatlı bazlı seçim yapılmaması ve kalite kriterlerinin dikkate alınması için politikacılara ve yöneticilere çağrı yapan bir basın açıklaması yapılmasına da karar verildi. ACE Sekreteryası tarafından toplantı sonrasında gönderilen basın açıklamasında, böylesi kriz dönemlerinin geleceğe yön verecek politikaları yeniden şekillendirmek için bir fırsat olduğuna değinildi; durgunluk dönemlerinde, mevcut yapılarda enerji tasarrufu, mevcut bina ve altyapı sistemlerinde yenileme ve sosyal-kültürel altyapıda yenilenmeye doğrudan yatırım yapmanın gelecekte olumlu yönde geri dönüşümü olacağı vurgulandı.
Bir sonraki ACE Genel Kurulu 20-21 Kasım 2009 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilecek. 1990 yılında kurulan ACE, 2010 yılında ise 20. yılını kutlayacak. Genel Kurul’un ayrıntılı raporu ve ilgili belgelere ulaşmak için tıklayınız.
Bu icerik 1104 defa görüntülenmiştir.