TMMOB MİMARLAR ODASI
BİLİRKİŞİLİK ve GAYRİMENKUL DEĞERLEME KOMİTESİ
2010-2012 DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitemiz 2010-2012 dönemi eğitmenleri olarak Bülend CEYLAN, Huriye NACAR SAVAT, Leman ARDOĞAN (Nisan 2011 kadar), Ayşen YILMAZ ÖĞÜT, Arif ALPTÜRK, Selma SÖKMEN’den oluşmaktadır. Dönem çalışmalarını Ali EKİNCİ başkanlığında, İsmail DOĞANYILMAZ raportörlüğünde sürdürmüştür.
Komitemiz çalışmalarını aşağıda belirtilen başlıca alanlarda planlamış ve gerçekleştirmiştir:
Dönem boyunca 7 toplantı yapmış bulunmaktadır. Toplantılarda mevcut eğitimler, sorunları, geliştirilecek ve yeni planlanacak eğitimler ele alınmış, tespit edilen sorunlara çözümler üretilmiştir.
Toplantılarda ayrıca şubelerden gelen eğitim talepleri ele alınmış ve gereken görevlendirmeler yapılmıştır.
Başlıca eğitimler, “Kamulaştırma Bilirkişiliği”, “Kamulaştırma Bilirkişiliği – Güncelleme” ve “Gayrimenkul Değerleme” eğitimleri olarak belirlenmiştir.
05.05.2005 tarih ve 25806 sayılı “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişilik Yönetmeliği” 9, 10, 11. maddeleri, 24.11.2006 tarih ve 26356 sayılı “Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik” 11 ve 12. maddeleri ve 10.02.2007 tarihli TMMOB Yönetim Kurulu’nun 239 nolu kararı ile yürürlüğe giren “Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacak Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının Nitelikleri, Belgelendirilmesi ve Çalışma Koşullarına İlişkin Usul ve Esaslar” 11/1-2 maddeler gereği “Kamulaştırma Bilirkişiliği” temel eğitimi ve “Kamulaştırma Bilirkişiliği – Güncelleme” eğitimi olarak düzenlenmiştir. Önümüzde bir üst eğitimin planlanması görevi durmaktadır.
2010 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği” temel eğitimi; Adana (1), Ankara (1), Antalya (1), Bursa (1), Gaziantep (1), İstanbul BK (1), İzmir (1), Konya (1) ve Muğla (1) olmak üzere 9 şubede toplam 9 adet eğitim olarak gerçekleştirilmiş ve bu eğitimlere toplam 137 üyemiz katılmıştır.
2010 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği - Güncelleme” eğitimi; Adana (1), Ankara (1), Antalya (1), Bursa (2), Eskişehir (1), Gaziantep (1), Giresun (1), Hatay (1), İstanbul BK (1), İzmir (1), Kocaeli (1), Konya (1), Muğla (1) ve Samsun (1) olmak üzere 14 şubede toplam 15 adet eğitim olarak gerçekleştirilmiş ve bu eğitimlere toplam 177 üyemiz katılmıştır.
2011 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği” temel eğitimi; Adana (1), Ankara (1), Antalya (1), Bursa (1), Gaziantep (1), İstanbul BK (1), İzmir (1), Samsun (1), Trabzon (1) ve Van (1) olmak üzere 10 şubede toplam 10 adet eğitim olarak gerçekleştirilmiş ve bu eğitimlere toplam 126 üyemiz katılmıştır.
2011 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği - Güncelleme” eğitimi; Adana (1), Ankara (1), Antalya (1), Bursa (1), Gaziantep (1), Giresun (1), İstanbul BK (1), İzmir (1), Konya (1), Trabzon (1) ve Van (1) olmak üzere 11 şubede toplam 11 adet eğitim olarak gerçekleştirilmiş ve bu eğitimlere toplam 129 üyemiz katılmıştır.
2010 yılı “Gayrimenkul Değerleme” eğitimi İstanbul BK Şubemizde “1-Gayrimenkul Değerleme Esasları”, “2-İlgili Vergi Mevzuatı”, “3-İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi”, “4-Mesleki Mevzuat ve Etik Kurallar” ve “5-Temel Finans Matematiği” olarak 5 modülden teşekkül müfredat olarak verilmiş, eğitimlere toplam 116 üyemiz katılmıştır.
2011 yılında “Gayrimenkul Değerleme” eğitimi Gaziantep Şubemizde “1-Gayrimenkul Değerleme Esasları” modülü olarak verilmiş, eğitime toplam 6 üyemiz katılmıştır.
Komitemiz yeni döneme ilişkin “Teknik Bilirkişilik” eğitimi içeriği üzerinde, “Genel Hukuk ve Ceza” alanlarında yeni açılacak eğitimlere ait çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni dönemde bu eğitimlere de başlayacaktır.
Özel hukuk alanlarından ve zorunlu eğitime tabi Kamulaştırma Bilirkişiliği alanında yeni döneme ilişkin gündemimizde olan yeni eğitim kurgulaması/düzenlemesi yapılacaktır.
Eğitimler, katılımcılarımıza Komitemiz üyesi görevlendirilen eğitmenler tarafından verilmiştir.
10-11 Aralık 2010 tarihleri arasında “Etik ve Bilirkişilik” konulu II. Bilirkişilik Sempozyumumuz Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Genel Merkezimiz ve Komitemizin katkıları ile gerçekleştirilmiştir.
Program Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp MUHCU ve Sayıştay Başkanı Dr. Recai AKYEL’in açılış konuşmaları ile başlamış, Ali EKİNCİ ve Huriye NACAR SAVAT’ın tematik sunumu izlemiş ve oturumlara geçilmiştir.
Toplam 4 adet oturumda başlıca; “Siyasi Partilerin Bilirkişiliğe Bakışı” (I. Oturum), “Belediyelerin Bilirkişiliğe Bakışı” (II. Oturum), “Akademisyenlerin Bilirkişiliğe Bakışı” (III. Oturum), “Meslek Odaların Bilirkişiliğe Bakışı” (IV. Oturum), “Kamu Kurumlarının Bilirkişiliğe Bakışı” (V. Oturum), “Etik ve Bilirkişilik Alanın Uygulayıcıları Gözüyle” (VI. Oturum) konu başlıklarında sunumlar yapılmıştır.
Sempozyumda; yargıcın mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgi ile çözümlenmesi mümkün olan konular dışında çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar vermesiyle devreye giren Bilirkişiliğin önemi üzerinde, kamu görevi olarak yerine getirilen Bilirkişilik görevini üstlenen kişilerin uyması gereken kurallar, yargıda görev üstlenen yargıç-avukat-bilirkişilerin prensip edinmesi gereken etik değerler üzerinde durulmuştur.
Yargılama sürecinde karşılaşılan sorunlar bu sürecin aktörleri açısından ele alınmış ve irdelenmiştir. Bilirkişilikte uzmanlığın ve tarafsızlığın önemi tekrar vurgulanmıştır.
Komitemizin değerli üyelerinin katkılarıyla hazırlanan rehber ve başvuru kaynağı niteliğindeki kitaplar SMGM tarafından yayımlanmıştır.
KİTAPLAR
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı (Mart 2011)
42. Dönem Mimarlar Odası Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesinin, Sayın Selma SÖKMEN’in katkıları ile yayıma hazırlanan ilk rehber kitapçığının, gayrimenkul değerleme uzmanlık alanını düzenleyen tüm tebliğlere ulaşılabilecek bir başvuru kaynağı olması amaçlandı.
Tespit Davaları ve Tespit Raporları
(1. Baskı - Mart 2011 / 2. Baskı - Aralık 2011)
42. Dönem Mimarlar Odası Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komisyonu’nun, Sayın Huriye NACAR SAVAT’ın katkıları ile hazırlanmış olan ikinci kitapçık, kamulaştırma bilirkişiliği alanında hizmet veren meslektaşlarımıza rehberlik etmesi amacıyla yayımlandı.
Kitapta, tespit davaları ile ilgili bilgilerin yanı sıra raporlarının nasıl düzenleneceği ve hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği örneklenerek açıklanıyor. Kitabın, yayımlandığı yıl içinde ikinci baskısı da gerçekleştirildi.
Kamulaştırma ve Uygulamaları (Ağustos 2011)
42. Dönem Mimarlar Odası Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komisyonu’nun, Sayın Leman ARDOĞAN’ın katkıları hazırladığı üçüncü rehber kitapçık, “kamulaştırma bilirkişiliği” ve “gayrimenkul değerleme” alanlarında hizmet veren/vermeyi düşünen meslektaşlarına rehberlik etmek amacıyla birikim ve deneyimlerini aktarıyor. Kitapta kamulaştırmaya ilişkin genel bilgilerin, Yargıtay içtihat kararlarının ve Kamulaştırma Kanunu’nun madde madde açıklamalarının yanı sıra keşif ve bilirkişi raporlarının nasıl hazırlandığı da örneklerle anlatılıyor.
Bilirkişilik ve Etik, Kamulaştırmasız El Atma Davaları, Ecrimisil Davaları, Kira Tespit Davaları, 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki Davalar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu kapsamındaki Davalar ile ilgili Bilirkişilere yol gösterici nitelikte kitap hazırlıkları devam etmektedir.