2014-2016 Dönemi çalışma raporu

Ana Sayfa|Hakkında|Kanunlar ve Yönetmelikler|Dokümanlar|Bilirkişi Listesi|Duyurular|Soru Cevap|Kitaplar|İletişim

SUNUŞ

2015 yılı itibariyle çalışmalarında 10. yılı geride bırakan Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi, 44. Dönem’de de çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmüştür. Bu dönemde de eğitim çalışmalarına yoğunluk veren komite, aynı zamanda bilirkişilik alanındaki gelişmeleri de yakından takip etmiştir. Bu dönemin en önemli gelişmelerinden birisi de Adalet Bakanlığı tarafından görüşlerimize sunulan Bilirkişilik Kanun Tasarısı Taslağıydı. Adalet Bakanlığı’nın bilirkişilik alanındaki çalışmalarını yakından takip eden ve her aşamada görüşlerini sunan komite, kanun tasarısı taslağı ile ilgili görüşlerini de TMMOB aracılığıyla Adalet Bakanlığı’na iletmiş, sonrasında da yüzyüze görüşmelerle kanun tasarısı taslağı ile ilgili olumlu ve olumsuz buldukları noktaları ilgili Adalet Bakanlığı daire başkanlıklarıyla paylaşmışlardır. Bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı’nın bilirkişilik alanında gerçekleştirdiği çeşitli atölye çalışmalarına ve etkinliklere de katılım gösterilmiştir.

 

Eğitim ve mevzuat çalışmalarının yanı sıra iki senede bir düzenlenen Mimarlar Odası Bilirkişilik Sempozyumu 7 - 8 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. TMMOB tarafından 19 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen 1. Bilirkişilik Çalıştayı’nın düzenleme komitesinde etkin görev alınmış ve atölyelerde yürütücülük yapılmıştır. Trabzon ve Eskişehir’de bilirkişilikle ilgili bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir. Eğitim kitapçıkları güncellenmiş ve sempozyum kitabı hazırlanmıştır. 2015 ve 2016 yılları için Kamulaştırma Bilirkişiliği Listeleri valiliklere iletilmek üzere TMMOB’a gönderilmiştir.

 

Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi: Ali Ekinci, Ayşen Yılmaz Öğüt, Burak Kaan Yılmazsoy, Bülend Ceylan, Huriye Nacar Savat, Leman Ardoğan, Muteber Osmanpaşaoğlu, Yasemin Altınok, Gökçe Aras Engin (Yürütücü Sekreter)

 

TOPLANTILAR

Komite, 44. Dönem boyunca toplam 10 toplantı gerçekleştirmiştir. Toplantılarda öncelikle Mimarlar Odası’nın bilirkişilik alanındaki çalışma aksları belirlenmiştir. Mimarlar Odası şubelerinden Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM)’ne ulaşan eğitim talepleri değerlendirilmiş ve eğitmen görevlendirilmeleri yapılmıştır. 4. Bilirkişilik Sempozyumu ile ilgili çalışmalar yapılmış, görev dağılımları gerçekleştirilmiştir. Mevzuatla ilgili gelişmeler takip edilmiş ve görüşler oluşturulmuştur. TMMOB nezdindeki çalışmalar değerlendirilmiştir. Yayınlarla ilgili güncelleme çalışmaları incelenmiştir.

 

EĞİTİMLER

SMGM kapsamında düzenlenen ve Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi üyelerinin eğitmen olarak yer aldığı “Kamulaştırma Bilirkişiliği”, “Kamulaştırma Bilirkişiliği-Güncelleme” eğitimleri 2014 ve 2015 yıllarında da etkin bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde açılan “Gayrimenkul Değerleme” eğitimleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan 14 Ağustos 2014 tarih ve 29088 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar için Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ” ile birlikte “Gayrimenkul Değerleme Uzmanı” olmak için gereken 3 yıllık tecrübe şartının Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu AŞ tarafından düzenlenecek ve içeriği Kurulca onaylanacak mesleki uygulamalı eğitim programına katılmaları ve başarılı olmaları halinde sağlanmış sayılması nedeniyle talep edilmemiştir. Dolayısıyla “Gayrimenkul Değerleme” eğitimleri 2015 tarihi itibariyle SMGM yönergesinden de çıkarılmıştır.

 

2014 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği” eğitimleri; Adana (1), Ankara (2), Antalya (1), Bursa (1), Gaziantep (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kocaeli (1), Mersin (1) olmak üzere 9 şubemizde toplam 12 adet gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen eğitimlere 164 üyemiz katılım göstermiştir.

 

2014 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği – Güncelleme” eğitimleri ise; Adana (1), Ankara (2), Antalya (1), Bursa (1), Gaziantep (1), Giresun (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kocaeli (1), Mersin (1) olmak üzere 10 şubemizde toplam 13 adet gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen eğitimlere 162 üyemiz katılım göstermiştir.

 

2015 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği” eğitimleri; Ankara (3), Antalya (1), Bursa (1), Diyarbakır (1), Gaziantep (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kayseri (1), Mersin (1), Trabzon (1) olmak üzere 10 şubemizde toplam 14 adet gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen eğitimlere 184 üyemiz katılım göstermiştir.

 

2015 yılında “Kamulaştırma Bilirkişiliği - Güncelleme” eğitimleri ise; Adana (1), Ankara (3), Antalya (1), Bursa (1), Gaziantep (1), Giresun (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kayseri (1), Mersin (1), Trabzon (1) olmak üzere 11 şubemizde toplam 15 adet gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen eğitimlere 181 üyemiz katılım göstermiştir.

 

“Kamulaştırma Bilirkişiliği” ve “Kamulaştırma Bilirkişiliği – Güncelleme” eğitimlerinin ardından 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 15. Maddesi uyarınca eğitim alan üyelerimizin başvurularıyla şubelerimiz tarafından hazırlanan 2014 ve 2015 yılı Kamulaştırma Bilirkişi listeleri Mimarlar Odası Genel Merkezi’nde toplanmış ve onaylanarak TMMOB’a gönderilmiştir. Mimarlar Odası 2015 yılı Kamulaştırma Bilirkişi listelerinde 25 ilden 227 adet, 2016 yılı Kamulaştırma Bilirkişi listelerinde ise 30 ilden 248 adet üyemizin bilgileri valiliklere iletilmek üzere TMMOB’a bildirilmiştir.

 

Komiteye 44. Dönem başında katılan üyeler de eğitimlerde deneyim kazanmalarının ardından eğitmen olarak görev almaya başlamışlardır. Eğitimlerin içerikleri güncel yasa ve yönetmeliklere göre güncellenmiş, yakın tarihli raporlar örnek olarak eğitim katılımcılarıyla paylaşılmıştır. Özellikle güncelleme eğitimlerinde uygulama ağırlıklı atölyelere yoğunlaşılmıştır.

 

Komite, TMMOB tarafından çalışmaları yürütülen “uzmanlık alanlarının belirlenmesi” konusunda katkılarını sunarak mimarların bilirkişilik yapabileceği alanlar hakkında ilgili birimleri bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda “teknik bilirkişilik” konusunda kapsamlı bir eğitim kurgusu hazırlanmaktadır. Önümüzdeki dönemde kurgusunun tamamlanması hedeflenen eğitimde sadece kamulaştırma değil mimarların diğer alanlarda yaptıkları ve kamu görevi sayılan bilirkişiliklerin de niteliğinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.

 

ETKİNLİKLER

Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından 7-8 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde düzenlenen 4. Bilirkişilik Sempozyumu’nun düzenleme komitesi olarak “Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi” görev almıştır. Adaletin sağlanmasında bilirkişiliğin ne kadar önemli olduğunun son yıllarda daha da çok ortaya çıkması Mimarlar Odası’nı da sempozyumu “Bilirkişilik ve Adalet” teması etrafında şekillendirmeye yönlendirmiştir. Kendiliğinden ortaya çıkan bu doğal temaya konuyla ilgili tüm bileşenlerin katkısının alınması için her bir oturum farklı birer alt tema ile gerçekleştirilmiştir.

 

Açılış konuşmalarında sırasıyla Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Ali Ekinci, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Feyzullah Taşkın söz aldılar.

 

Sempozyumun tematik sunuş bölümünde Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı ve Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi Başkanı Ali Ekinci ile komite üyelerinden Huriye Nacar Savat nüfus ve kentsel büyüme verilerine dayanarak davalarda bilirkişiliğin önemini vurguladılar ve doğru bilirkişi raporlarının kentlerin kaderini nasıl değiştirdiğine değindiler.

 

Tematik sunuşun ardından ikisi sempozyumun ilk günü, dördü ikinci günü olmak üzere altı oturumla sempozyum tamamlandı. “Siyasi Partilerin Bilirkişiliğe Bakışı” (1. Oturum), “Farklı Mesleklerden Bilirkişilik Yorumları” (2. Oturum), “Kamulaştırma Uygulamalarında Bilirkişilik” (3. Oturum), “TMMOB’ye Bağlı Meslek Odalarında Bilirkişilik” (4. Oturum), “Akademisyenlerin Bilirkişiliğe Bakışı” (5. Oturum) konu başlıklarındaki sunumların ve konuşmaların ardından dinleyenlerin de aktif katılımıyla Forum (6. Oturum) gerçekleştirildi.

 

Oturumlarda; bilirkişilik alanındaki sorunlar ve çözüm önerileri tüm paydaşlar tarafından tartışıldı. Özellikle farklı alanlardan konuşmacıların olması bilirkişiliğin algısıyla ilgili farklı bakış açılarının varlığını da göstermiş oldu. Bilirkişilik yapan, denetleyen, gözleyen ve sorunlarıyla birebir karşılaşan konuşmacıların sunumları ve konuşmaları sempozyum sonrasında bir “Sonuç Bildirgesi” oluşturma gerekliliği oluşturdu. Oluşturulan bu “Sonuç Bildirgesi” tüm paydaşlarla, üyelerimizle ve kamuoyuyla paylaşıldı.

 

YAYINLAR

SMGM YAYINLARI

 

Kamulaştırma ve Uygulamaları (Geliştirilmiş 3. Baskı – Ekim 2015)

Birinci ve ikinci baskıları Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi’nden Leman Ardoğan’ın katkılarıyla hazırlanan “Kamulaştırma ve Uygulamaları” adlı kitap 44. Dönem’de de yine Leman Ardoğan’ın koordinatörlüğünde diğer komite üyelerinin de katkılarıyla geliştirilerek güncellenmiştir. Yasalardaki ve yönetmeliklerdeki güncel değişikler işlenmiştir. Ayrıca bu geliştirilmiş üçüncü baskıda ilk defa, örnek rapor ve Yargıtay içtihat kararlarına ek olarak bir adet “Kamulaştırma Davalarına İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı” da yer almıştır. “Kamulaştırma Bilirkişiliği” alanında hizmet vermek isteyen mimarlara kılavuzluk etmek amacıyla hazırlanan kitap “Kamulaştırma Bilirkişiliği” eğitimlerine katılan üyelerimize eğitim notu olarak dağıtılmaktadır.

 

Bilirkişilik ve Etik (Yayın Hazırlığı)

Günümüzde etik konusunun tüm alanlarda olduğu gibi bilirkişilik alanında da öneminin artması nedeniyle komitemiz de etik konusunda yasal mevzuat ve bilgileri içeren rehber niteliğinde bir kitapçık hazırlığına başlamıştır. Önümüzdeki dönemde kitapçığın yayınlanması hedeflenmektedir.

 

MİMARLAR ODASI GENEL MERKEZ YAYINLARI

 

4. Bilirkişilik Sempozyumu “Bilirkişilik ve Adalet”

Yukarıda da detaylı olarak bahsedilmiş olan 7 - 8 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara’da “Bilirkişilik ve Adalet” temasıyla gerçekleştirilen sempozyumda farklı disiplinlerden ve çalışma alanlarından 28 konuşmacı yer aldı. Komite sekreteri Gökçe Aras Engin’in sempozyumun deşifresinden yola çıkarak yayına hazırladığı kitapta, merkezi yürütmeden yerel yönetimlere, akademiden meslek odalarına kadar oldukça geniş bir yelpazeden bilirkişilik konusuna bakma imkanı veren sunuşlar ve değerlendirmeler yer alıyor. Sempozyum sonrasında bilirkişilik alanıyla dirsek temasında olan tüm paydaşlara sempozyumun sonuç bildirisi iletilmişti. Sonuç bildirisinin geniş bir anlatımı niteliğinde olan bu kitapla birlikle çözüm önerileri ve değerlendirmeler bir kez daha gündeme getirilmiş oldu.

 

MEVZUAT ÇALIŞMALARI

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan “Bilirkişilik Kanun Tasarısı Taslağı” 18 Mayıs 2015 tarihinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunulmuştur. Bilirkişilik ve Gayrimenkul Değerleme Komitesi, öncesinde e-mail ortamında değerlendirdiği “Bilirkişilik Kanun Tasarısı Taslağı”nı 11 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirdiği 7. komite toplantısında masaya yatırıp taslakla ilgili kapsamlı bir görüş hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere TMMOB’a iletmiştir. Sonrasında seçim süreçlerinin araya girmesi nedeniyle konu tekrar gündeme getirilmemiştir. 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nin ardından kurulan 64. Hükümet’in yayınlamış olduğu Eylem Planı’nda “6 ay içerisinde gerçekleştirilecek reformlar” başlığı altında yer alan Bilirkişilik Kanun Tasarısı tekrar gündeme gelmiştir. Bunun üzerine komite, görüşlerini belirtmek üzere ilgili Adalet Bakanlığı daire başkanlığı ile bir araya gelmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler komite tarafından yakından takip edilmektedir.

 

DİĞER ÇALIŞMALAR

TMMOB’un bilirkişilik alanındaki çalışmalarına Ankara’da bulunan komite üyeleri tarafından aktif katkı sağlanmaktadır.

 

TMMOB’un 19 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirmiş olduğu 1. Bilirkişilik Çalıştayı’nın düzenleme kurullarında görev alınmış ve oturumlarda konuşmacı ya da oturum başkanı olarak yer alınmıştır.

 

Mimarlar Odası Mersin, Trabzon ve Eskişehir şubeleri işbirliğiyle ilgili illerde gerçekleştirilen bölgesel toplantılarda bilirkişilik alanı ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmıştır.

 

Mimarlar Odası 11-12 Nisan 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen 44. Dönem Seçimsiz Genel Kurulu’nda eğitim ve sempozyum kitapçıklarının sunulduğu bir stant hazırlanmıştır. Stantta aynı zamanda bir bilgilendirme yazısı ile anket de genel kurul katılımcılarına dağıtılmıştır.

 

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında 2013 yılı başından bu yana Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü koordinesinde, Almanya IRZ Vakfı ile birlikte yürütülen "Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi" kapsamındaki çalışmalar takip edilmiştir. Bu çalışma kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından davet edilen komite üyeleri Afyon’da 1-3 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan İdari Yargıda Karşılaşılan Bilirkişilik Sorunları (İmar Davalarında Bilirkişilik) konulu sempozyuma katılım sağlamışlardır. Sonrasında 22-23 Haziran 2015 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen projenin kapanış etkinliğine de katılım sağlanmıştır.

 

Ana Sayfa|Hakkında|Kanunlar ve Yönetmelikler|Dokümanlar|Bilirkişi Listesi|Duyurular|Soru Cevap|Kitaplar|İletişim